Опит за атентат беше направен в София – в час пик тази сутрин е стреляно с гранатомет в квартал „Черни връх”. Мишена е бил бившият съветник в ДАНС и подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров. Той е невредим.

Сутринта Алексей Петров се качва в бронираната си кола и малко по-надолу по същата улица е стреляно по автомобила. Сигналът е подаден на 112 в 08.45 часа сутринта от гардовете на Петров - практиката е първо да се изведе охраняваното лице, а след това да се установи връзка с органите на реда.

Алексей Петров е отказал да бъде прегледан от лекар. Засегната е дясната страна на автомобила му. Стрелците бързо бягат от местопрестъплението с червен автомобил.

Използваното оръжие е гранатомет
, като по непотвърдена информация снарядите не са се взривили. Според свидетели е имало два взрива, които са били достатъчно силни, че да разтърсят околните сгради.

Огледът на целия район продължаваше и към 12:00 часа днес. Софийската градска прокуратура е започнала разследване на опит за убийство по начин и средства, опасни за мнозина.

Атентатът прекъсна редовното заседание в Народното събрание, като опозицията пожела вътрешният министър Румяна Бъчварова спешно да се яви в парламента, за да даде информация по случая. „Организирано е издирвателно мероприятие в цялата страна”, поясни Бъчварова.

„Не е в интерес на разследването да поддържаме изтичането на информация”, каза още вътрешният министър и не даде повече подробности по случая.

Опитът за покушение предизвика бурни реакции в Народното събрание. „Безобразие е, че става посред бял ден и България се изравнява по престъпност, да не кажа, с латиноамериканските държави, но с африканските”, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

От своя страна Михаил Миков каза, че му е странно как това и други проблеми се случват около изборите. „Очевидно има връзка с цялостната обстановка”, каза той.

„България се връща в мутренските години”, обобщи Миков от парламентарната трибуна.

Самият Алексей Петров отказа подробен коментар пред медиите. „Това е грешка, оставам на това мнение. Няма нищо конкретно”, каза той и отрече да е заплашван.

Днешният атентат срещу Алексей Петров е втори в живота му. Бившата барета и настоящ бизнесмен и преподавател в УНСС преживя покушение на 15 август 2002 г.

Ще бъдат ли разкрити извършителите на днешния атентат?