Главният прокурор Сотир Цацаров получи от Висшия съдебен съвет 6 тома допълнителни материали, свързани със служебната дейност на съдия Румяна Ченалова, съобщиха от прокуратурата. Скандалният магистрат се сдоби с обвинения за документно престъпление и престъпление по служба, като бе освободена под гаранция в края на миналата седмица.

От държавното обвинение посочиха, че специализираното звено „Антикорупция” ще прецени каква част от материалите да бъдат използвани в наказателните производства срещу Румяна Ченалова.

Съдията, чието име е свързано с ред знакови дела през последните години, беше обявена за общодържавно издирване във връзка с разследване на хода на дело, заведено от „Обединени енергийни търговци” (фирмата, на която ексшефът на ДАНС Петко Сертов е консултант – б.р.) срещу НЕК.

Свидетел твърди, че Ченалова е поискала подкуп, но на този етап срещу магистрата няма такова обвинение.

Преди няколко години тя оправда убиеца от „Соло” Илиян Тодоров, който избяга от България, след като на следващи инстанции бе осъден за престъплението си. Родителите на една от жертвите му, Кирил Въжаров, разказаха вчера в студиото на „Тази сутрин”, че са получили документ, според който на Ченалова е било обещано преместване в Търговско отделение на СГС, ако оправдае Тодоров – което стана факт.

Самата съдийка, която френският посланик Ксавие дьо Кабан определи като „гнила ябълка” заради случая „Белведере”, каза преди дни в „120 минути”, че знае тайни, които биха застрашили определени лица.