Прокуратурата в Бургас внесе обвинение за въоръжен грабеж на Бойко Борецов, който беше заловен при опита за обир на инкасо автомобил в пощенски клон в Средец.

Грозят го поне 20 години затвор. Неговият съучастник Христо беше застрелян.

Двете 20-годишни момчета са братовчеди. В автомобила е имало около 140 хиляди лева.

Приятели и съученици на двете момчета не могат да повярват, че са способни да извършат въоръжен грабеж.

За смъртта на 20-годишния нападател Христо Борецов ще бъде образувано друго дело. И най-вероятно охранителят няма да носи наказателна отговорност. Това съобщиха за bTV от прокуратурата.

Засега данните от разследването сочат, че охранителят е действал в условията на неизбежна отбрана и няма да носи отговорност за смъртта на 20-годишния Христо.

От Асоциацията на частните охранителни фирми казват, че охранителите са добре обучени и са наясно кога и как могат да използват оръжие. Особено гардовете на инкасо автомобилите. Те са отличниците в охранителния бранш.

Инкасо дейността е една от най-рисковите и не се допускат случайни хора, всички необходими обучение се преминават.

И въпреки многобройните въпросителни около понятието неизбежна отбрана юристите казват, че законът е ясен.

„Неизбежната отбрана трябва да съответства на характера и опасността на нападението. Не очаквайте някой от прокуратура да каже: „Ако някой влезе в дома ви с пистолет, стреляйте”, посочи прокурор Румяна Арнаудова.

Всеки случай е индивидуален, а в закона не могат да бъдат посочени всички житейски ситуации, казват юристи.

В графата неизбежна отбрана вече у нас има богата съдебна практика. И безброй тълкувателни решения.

„Ако съдим по последните случаи, да, българинът има готовност за самозащита”, каза Арнаудова.

Стремеж за самозащита и по-голяма сигурност забелязва и инструкторът Делян Цветанов. Интересът към стрелкови умения драстично се засилил след атентатите в Париж.

Освен любители, на неговото стрелбище умения придобиват и охранители. По думите му обаче трябва да се наблегне върху подготовката им. Била недостатъчна.