Върховният съд отмени присъдите по делото за проповядване на антидемократична идеология срещу 13-те имами и на практика връща делото за ново разглеждане от Апелативния съд в Пловдив.

Прокуратурата отказа да коментира решението. То не е окончателно. Делото се връща за ново разгреждане в пловдивския апелативен съд. Проверка на bTV установи, че съдията-докладчик по делото е бившият говорител на ЦИК Бисер Троянов, който след като напусна комисията стана върховен съдия.

Според върховните магистрати прокуратурата не е доказала повдигнатите обвинения, а предишните съдебни инстанции са приели безкритично твърденията й, се вижда от решение на съда.

С присъда от 19 март 2014 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Муса за виновен в три престъпления: проповядване на антидемократична идеология; членство в организация, целяща проповядване на антидемократична идеология; проповядване на омраза на религиозна основа. Наложи му и наказание от 1 г. затвор и глобата от 5 хил. лв..

С присъдата за виновни бяха признати и Саид Мутлу ,и Абдулах Салих за участието им в проповядване на антидемократична идеология като им бяха наложени глоби по 3 хил. лв., а за участие в организация с цел проповядване на такава идеология Мутлу получи 1-годишна условна присъда, а Салих - 10 месечна, с изпитателен срок от 3 г.

Останалите членове в групата получиха глоби по 2 хил. лв.