Специализираният наказателен съд остави в ареста 21-годишен младеж, който се подготвял да се включи в редиците на екстремистката групировка „Ислямска държава” в Сирия. Той беше задържан при операция на ДАНС преди два дни. 

Мъжът, е роден във Виетнам, но има двойно гражданство – австралийско и българско, тъй като баща му е българин. Майката е от Виетнам. Дошъл е преди няколко месеца в България.

Иван (Джон) Захариев е бил следен в продължение на няколко месеца по подозрения, че е радикализиран ислямист. 

Разследването, ръководено от Специализираната прокуратура, е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства.

Установено е, че задържаният е контактувал по интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Пътувал е веднъж до Сирия и предприел самоподготовка за включване в редиците на „Ислямска държава”.

Захариев е засичан на различни стрелбища в София и Пловдив, където се обучавал на стрелба, включително и с автомат "Калашников". В дома му е открита литература с екстремистко съдържание.

Задържаният е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Твърди, че преди два месеца се е отказал от исляма и е водил дискусии с бивши мюсюлмани, тъй като за подобен акт религиозният закон предвиждал смърт.

Що се отнася до упражненията в стрелба, те били, защото младежът искал да постъпи на работа в службите в Австралия.

Бащата на Захариев пък определи като пълни измислици твърденията, че синът му е терорист.