Пореден палеж се разследва в скандалното село Галиче. Миналата нощ изгоряха два автомобила на семейство, което на местните избори е агитирало за опонент на кмета Ценко Чоков.

Към два и половина сутринта Маркови били разбудени от лай на кучета. Горели паркираните пред дома им леки коли. Синът Венцислав Николов твърди, че разпознал извършителя: „Тая кола вече гореше, като излязох, за част от секундата видях лицето на Ценко Чоков, хвърли клечката на колата и за три секунди тая кола вътре гореше”.

Потърпевшите едва успели да избутат трактора, за да не лумне и той. Казват, че заканите на фамилия Чокови зачестили по изборите.

Венцислав бил застъпник на другия кандидат за кмет Веселин Тушинов, който също се прости с три автомобила при подобни обстоятелства. И Тушинов твърдеше, че е видял на местопрестъплението кмета.

Според разследването обаче Чоков няма вина.

„Тоя човек има в момента властта да убие човек и да прикрият убийството”, коментира Тушинов. Ивка Ценьова разказва: „Минава синът му, ние си стоварваме храната за животните, и синът му казва „Ще горите живи, ще ви изколя всичките”, какво да направим ние вече, към кой да се обърнем, да си слагаме въжетата и това е”.

Според потърпевшите Ценко Чоков бил откаран от мястото на престъплението с кола от своя съселянин Сали Касъмов.

„Човекът има автопарк с 20 коли, аз ли да го возя, возя го, когато не е добре, когато пие хапчета, това са глупости”, отговаря Касъмов.

След разпита в Бяла Слатина Касъмов подкара паркирания неправилно край полицията луксозен кметски джип. Ценко Чоков не беше открит за коментар и не вдигаше телефона си.