Върховният касационен съд потвърди присъдите на данъчните инспектори от Сливен Спас Караджов и Петя Парушева за получаване на подкуп, съобщиха от прокуратурата.

На 5 юни 2013 г. в Сливен двамата са поискали и приели от управителя на хранителен магазин сумата от 1000 лева, за да не издадат констативен акт за установено нарушение – неотчетени обороти.

Караджов и Парушева са осъдени на 18 месеца условно, като изпълнението на наказанието и за двамата е отложено за срок 3 години. Наложена им е глоба в размер на по 1000 лева и са лишени от правото да работят в НАП за година и половина.

От държавното обвинение съобщават още, че Бургаският апелативен съд е отменил оправдателна присъда на Ямболския окръжен съд и е признал за виновен разследващия полицай от РПУ „Тунджа” Стоян Маринов.

През август и септември 2014 г. той чрез изнудване поискал 200 лева от друго лицe, за да не го привлече като обвиняем по досъдебно производство за кражба.

За това му провинение второинстанционният съд наложи условно наказание от 3 години лишаване от свобода с отложено изпълнение за пет години.

43-годишният полицай ще трябва да плати глоба от 2000 лева, а в следващите 3 години ще му бъде забранено да работи на разследваща длъжност.

Присъдата подлежи на обжалване.