Земеделски стопанин получи условна присъда за опит за измама с европейски средства. Бургаският окръжен съд останови условно наказание от година и два месеца при тригодишен изпитателен срок и глоба от 2 000 лв., съобщиха от институцията.

През април 2012 г. в Сунгурларе в общинската служба по земеделие Здравко Василев подал в „Заявление за подпомагане 2012 г.” по Закона за подпомагане на земеделските производители, в което представил неверни сведения и практически е опитал да използва евроейски субсидии за земи, които не подлежат на подобно финансиране.

Фирмата на Василев се занимавала с производство, преработка и продажба на билки. От 2006 г. той кандидатствал за субсидии от Европейските фондове. През 2012 г. подал заявление за евросубсидии, в което посочил за подпомагане 32 парцела. На 27 април 2012 г. била извършена проверка от инспектори на Държавен фонд „Земеделие”. На другия ден той бил уведомен лично за резултатите от нея.

Установено било, че при декларирането на 7 парцела той е включил необработени и недопустими за финансиране земи в землището на селата Балабанчево и Лозница и на град
Сунгурларе. По тази причина субсидия не му била изплатена.

Присъдата на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас.