Видео, на което се вижда как инспектор на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“ иска подкуп от турски тираджия, доведе до уволнението му. Клипът бе публикуван в YouTube от водача, а на кадрите ясно се вижда лицето на служителя на ДАИ.

Сигналът за рекета и видеото са постъпили в понеделник вечерта в Агенцията. За bTV шефът на ДАИ Цветелин Цветанов заяви, че инспекторът е отстранен след последвала вътрешна проверка. Той е от областната дирекция в Хасково и работи там от 29 септември миналата година. Бил е в изпитателен срок. Отстранени са и негови колеги.

Освен че е поискал подкуп, инспекторът е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, които изискват всичките проверки на пътя трябва да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирана в служебните автомобили на агенцията, обясниха от ДАИ.

На записа се чува разговор между инспектора и шофьора, като служителят на ДАИ използва и български, и турски думи. Той иска пари от шофьора косвено, подсказвайки му с цвят.


Разговорът, който провеждат водачът и инспекторът:

Водач: „Мараба комшу“ – Здравей съседе.

Инспектор на ДАИ: Селям алейкум (поздрав).

Водач: Алейкум селям (поздрав).

Водач: (не се разбира) Чакай, не виждам... Какво да дам, пари ли?

Инспектор на ДАИ: К‘о искаш? Контрол ли да ти прая?

Водач: Колко?

Инспектор на ДАИ: Чакай, бягай, бягай.

Водач: Ха (подава нещо).

Инспектор на ДАИ: Ъ-хъ (отказва).

Водач: Нямам 10 евро, ето 30, 50, 100.

Инспектор на ДАИ: С’я комшу ти си знаеш.

Водач: Ти… Аз… Това е първият курс, колко евро?

Инспектор на ДАИ: Мави (синя) пара, мави знайш к’о е? Йок кърмъзъ (не червено).

Водач: Мави? Мави имам но други пари, тюркиш, сто… Нямам други.  

Инспектор на ДАИ: Ааа... И нямаш с’я още десет евро.

Водач: Всички са такива (тук не се чува ясно, но се подразбира). Бе, комшу, кълна се. Ти искаш сини пари, ето сини пари. Ето синьо. Друго?

Инспектор на ДАИ: (не се разбира).

Водач: Не, ти искаш сини пари, ето сини пари.

Инспектор на ДАИ: Ха ха! Това не е синьо. Къде е синьо? Това е бяло.

Водач: Друго? Ето синьо, а! Червено.

Инспектор на ДАИ: Ха ха червено, няма червено, чакай (къса нещо). Комшу, какъв е багажът?

Водач: Лешници... Сега на теб, ако няма да ти дам, и после ще ме спре в София (не се разбира).

Инспектор на ДАИ: (закача нещо с телбод ). Ето… Това е контролът (подава квитанция). В България, всичко... И финиш.

Водач: Добре... хайде.

Инспектор на ДАИ: Хайде, комшу... С усмивка.

Водач: Хайде... Живи, здрави. Откъде научи за сините пари?

Инспектор на ДАИ: А?

Водач: Откъде се научи да казваш мави пара (сини пари)?

ДАИ: Ха ха ха... Ееее, комшу, комшу!

На второ видео се вижда как камионът спира на последния български пост преди турската бариера на Капитан Андреево и водачът разговаря с жена, служител на Гранична полиция.

Разговорът, който провеждат водачът и служителят:

Водач: Заповядайте, ? Талон? Моля? Аааа, чорба, а? Две лири имам, момиче? Кълна се, имам 2 лири. Кълна се. Момиче, остави сега, не ме плаши. Аз бих ли си легнал, дошъл съм дотук. Моля те. Имам две лири. Да ти дам следващия път, момиче? Недей сега, за какво да ти дам 5 лири? Ето виж, останали са ми едни 5 лири. С тези ще ядете не чорба, ами дори кебап, заклевам се. Вземи, ето. Ха ха ха. Нямам други. Багажът целият е празен. Не те разбирам, изчакай минута. Не те разбрах. Друг камион няма. Един камион само. Дойдохме дотук, останаха два метра до Турция. Ха ха ха. Тя ми говори за чорба (не се разбира). Не може без чорба. Нормално. А?

Служител: Ти откъде си в Турция?

Водач: Аз откъде съм в Турция? Аз не съм от Турция. Аз съм от Германия, виж, държиш личната ми карта, не виждаш ли? Аз съм в Германия, не живея в Турция. Аз съм в отпуск в момента като идвам тук.

Служител: Джан Али?

Водач: Джан Али. Ja... Алекс, не Джан Али. Ти ще ме видиш в YouTube. Бай, бай. Следващата седмица ще се видим. Аз пак идвам. Тогава ще донеса шоколад. Сега нямах време, не можах да купя нищо. Имам моркови ха ха ха. Виж тук ми остана половин морков. Кълна се, че нямам шоколад. Ако имах, нямаше ли да ти дам? Дойдох от Германия дотук на моркови и вода. Няма нищо друго. Хайде бай, бай. Чао, белла.

Очаквайте подробности в bTV Новините!