Варненският апелативен съд потвърди присъдите от доживотен затвор без право на замяна на трима от обвиняемите по мегаделото „Килърите“ – Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов. Те са обвинени за две убийства – на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на великотърновския адвокат Петър Лупов.

Заедно с тях на подсъдимата скамейка са още Райчо Стойнев и Янко Попов. Според прокуратурата подсъдимите са действали като организирана престъпна група, ръководена от Петър Стоянов.

Днес присъдата на Янко Попов бе намалена от 17 на 10 години затвор, която той трябва да изтърпи при първоначален строг режим.

Съдът обяви за невинен Райчо Стойнев по обвинението, че е бил помагач при убийствата.

Решенията на Апелативния съд подлежат на обжалване в 15-дневен срок.

След произнасянето на присъдата прокурорът Ася Петрова каза пред медиите, че през следващите дни обвинението ще реши дали да бъде протестиран днешният съдебен акт в частта му, която оправдава Райчо Стойнев и намалява наказанието на Янко Попов. Тя допълни, че е удовлетворена от изхода на делото, защото втори съдебен състав потвърждава доживотните присъди без право на замяна.

Адвокатът Карен Бейлерян посочи, че решенията на Варненския апелативен съд за доживотните присъди ще бъдат обжалвани пред ВКС. Според него с представените от защитата доказателства Върховният съд може да стигне до съвсем различна присъда и да оправдае подсъдимите.

Съдебната сага продължава вече пет години. Делото се гледа за втори път на втора инстанция, след като преди година беше върнато от Върховния касационен съд в частта си за убийствата на Рачев и Лупов.