Трима сирийски граждани ще бъдат съдени в Специализирания наказателен съд за тероризъм, съобщиха от прокуратурата.

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим ще отговарят за това, че на 7 февруари т.г. като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и ИДИЛ са влезли на територията на България през границата ни с Гърция.

Те са се опитали да стигнат до Сирия, където да се бият за джихадистки групировки.

Пътят на обвиняемите

Тримата, на 20, 22 и 25-годишна възраст, са били статут на бежанци в Германия. През януари т.г. те решили да пътуват към родната си държава за джихад.

За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“), открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“, посочват от държавното обвинение.

На 5 февруари те пристигнали в Гърция като направили опит да се прехвърлят в Турция, но на граничния пункт не били допуснати. Тогава решили да минат през България.

На 7 февруари от Александрополис те взели автобус до Пловдив, а от там се прехвърлили на друг до София. На автогарата в столицата били посрещнати от свидетел по делото и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“, където пренощували.

На следващия ден тримата се качили на влака до Свиленград и в 0:40 часа на 9 февруари тръгнали от гарата в града към границата. Преди да преминат в Турция обаче те били спрени и арестувани от граничните полицаи.

В хотела днес не пожелаха да говорят с екипа ни.

Какво предстои

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим вече са осъдени условно и глобени за опита за нелегално преминаване на границата, а на 12 февруари т.г. спецпрокуратурата им е повдигнала обвинение в тероризъм. Към момента те се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в гр. София.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Делото ще бъде разгледано от Специализирания наказателен съд на 2 август от 10:30 часа.

Ако бъдат признати за виновни, тримата могат да получат до 10 години лишаване от свобода.