Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев от групата за поръчкови убийства, известна като "Килърите", получиха доживотни присъди от Варненския апелативен съд.

На първа инстанция Шуменският окръжен съд наложи на тримата доживотно наказание без право на замяна. Съдът намали присъдата на Янко Попов от 17 на 15 години лишаване от свобода, а Райчо Стойнев - Хижаря получи 7 г. вместо 15 г. зад решетките.

На последното заседание по делото през миналата седмица Петър Стоянов – Сумиста заяви, че процесът е политически. Той за пореден път заяви, че многократно е имал срещи лично с Цветан Цветанов, но никой не си направил труда да провери този факт.

„Това дело било пример за задкулисието в политическия живот на България по времето на управлението на ГЕРБ и разкривало задкулисието в правосъдната система”, каза тогава подсъдимият.

Делото „Килърите” е едно от знаковите за последните няколко години. Подсъдимите бяха задържани при зрелищна полицейска операция през юли 2010 г. МВР, по това време ръководено от Цветан Цветанов, обяви на нарочен брифинг, че доказателствата срещу групата са безспорни.

Силовото ведомство обаче претърпя пълен провал в Софийски апелативен съд, който освободи почти всички от задържаните. Делото се премести в Шумен, като се превърна в шеметен кариерен скок за прокурора Ася Петрова. Тя стана заместник на Сотир Цацаров и придружаваше Цветан Цветанов по време на дълго посещение в САЩ.