Кандидатът за президент на последните избори Трайчо Трайков е обвинен от прокуратурата за умишлена безстопанственост. Това стана ясно от публикация в социалните мрежи на самия Трайков.

„На 28 декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално”, написа Трайков.

Обвинението е, че през 2011 г., когато Трайков е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма е продаден остатъчен пакет от акции на ЕВН за по-малко пари, отколкото е трябвало.

„Продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши – Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол”, посочва Трайков.

Той посочва, че директорът на АПСК се назначава от Министерски съвет и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК е повишен от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията.

„Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин”, пише Трайков.

Според кандидатът за президент причините за обвинението са различни. „Например това, че основна тема в кампанията ми беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати”, пише той.

Последната причина, която Трайков посочва е, че стоте милиона от въпросната сделка с акции от ЕВН не са били депозирани в КТБ, а е проведен конкурс, който е спечелен от друга банка.

„Започва година, през която ще получим много отговори”, обобщава Трайков накрая.

От прокуратурата потвърдиха за обвинението.