В Софийски градски съд днес трябваше да тръгне делото срещу лидера на „Атака” Волен Сидеров за инцидента пред магазин на ул. „Г. С. Раковски”.

Сидеров и Чуколов не се явиха на първото заседание по това дело. Мотивът е, че са служебно ангажирани в парламента. Защитата им поиска отлагане, за да присъстват клиентите им на делото.

Заедно със Сидеров обвинение има и срещу депутата от „Атака” Десислав Чуколов. Двамата са обвинени за това, че на 9 октомври миналата година, на улица „Г. С. Раковски” в столицата, пред магазин за алкохол и цигари, в съучастие, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Двамата са предадени на съд и за това, че са причинили телесни повреди на полицейски служители.

По повдигнатите обвинения за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост и за причиняване на телесна повреда на полицейски орган при изпълнение на службата му законът предвижда лишаване от свобода съответно за срок до 5 години, а по второто – до 3 години.

Това не е първото дело, по което Сидеров сяда на подсъдимата скамейка. Градският съд гледа и делото срещу лидера на „Атака” за инцидента на летище Варна, в който участват и негови съпартийци. По него Сидеров е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство. Инцидентът стана в началото на 2014 година, когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от партията му, влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен.

Партийният лидер е предизвиквал и друг скандал във въздуха. През 2010 година Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото буйствал в самолета. По-късно обаче той се извини на екипажа.

По време на местните избори миналата година Сидеров и Чуколов прекараха няколко часа в ареста. Дни след инцидента пред клекшопа на ул. „Раковски” депутатите нахлуха в НАТФИЗ – веднъж на 23 октомври, и втори път във вечерта на местните избори. След това прокуратурата им повдигна обвинения за хулиганство, извършено с изключителна дързост, а на Сидеров - и за принуда срещу студентка.

Двамата бяха задържани за 72 часа, но същата вечер пуснати под гаранция от по 6000 лева за всеки.