Несебър или по-скоро районът между Равда и Иракли е особено място, коментира в студиото на „Тази сутрин” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията седмица след стрелбата в Слънчев бряг, при която беше тежко ранен Димитър Желязков – Митьо Очите, а негов гард загина.

По думите му става дума за специфична икономика, която работи само няколко месеца в годината, но пък на 150% печалба и затова там има „оръжейници, синдикалисти и традиционни групировки”. В същото време там не се виждат традиционните български политически партии.

Според Безлов Митьо Очите е „една аномалия, един човек, който не спазва правилата даже на своя свят” и именно това му е докарало първата у нас присъда за организирана престъпна група. Експертът определи лансираната от властта (в т.ч. и от премиера и бивш главсек на МВР Бойко Борисов) версия за „махленска свада” като „политическа реакция – вие се опитвате да минимизирате щетите”.

Безлов отбеляза, че според мнозина стрелбата е „резултат от много дълъг процес”, а скандалите около таксиметровия бизнес на дъщерята на Желязков са в контекста на това, че чрез жълтите автомобили човек може по-лесно да се снабди с дрога, проститутка или алкохол.

„Полицията там също е част от тази особена държава. Няма как да накарате полицая да свърши работата си, той живее в този град. Това, което прави местното РПУ, е да разтървава пияни англичани и биещи се руснаци”, подчерта той.

Според него реална битка с групировките по курортите може да се води само с кадри от областния град или столицата. Той отбеляза, че бургаският БОП, който е провел преди години акцията срещу Митьо Очите, сега е с по-малко от една пета от тогавашния си щат. „Митьо Очите, на когото бе разбита структурата, я възстанови, а държавните структури, които я разбиха, изчезнаха”, посочи Тихомир Безлов.

  • Божо Кравата: Аз съм само лидер на група в кухнята на ресторант
  • Издирваният от "Интерпол" Божо Кравата се предаде на полицията
  • Стрелбата по Митьо Очите: „Произвежда” ли полицията свидетели по случая?
  • Адвокатите на Митьо Очите: Това си е било чисто клане, чиста екзекуция (ВИДЕО)
  • Пиян опита среднощно свиждане с Митьо Очите
  • Разследват дъщерята и бъдещия зет на Димитър Желязков-Очите
  • Следователят Иван Христов: Нямам взаимоотношения с Митьо Очите, не съм вземал пари от него
  • Заплахи и напрежение в Слънчев бряг месец след стрелбата по Митьо Очите
  • Как се пренареждат позициите след стрелбата по Митьо Очите?
  • Кой е следователят Христо Иванов и шеф ли е на Митьо Очите