Специализираният наказателен съд постанови 9 години лишаване от свобода и 7000 лева глоба за изнудване на Янко Ваташки – Лудия, съобщиха от прокуратурата. Той беше обвинен, че е поискал и получил със заплахи 5000 лева от съпругата на свой познат.

Дни, след като жената се върнала от гурбет в Германия, той заявил, че мъжът й му дължи въпросната сума и трябва да бъде „върната“ незабавно. Янко Ваташки лично закарал жертвата си до клон на банка, откъдето тя изтеглила и му дала поисканата сума.

Служителката в банката усетила притеснението й я попитала дали иска да извика полиция. От страх жената отказала, едва по-късно подала жалба в полицията, посочват от държавното обвинение.

Специализираната прокуратура поиска за Ваташки 10 години лишаване от свобода в условията на опасен рецидив. Магистратите наложиха 9-годишна присъда и уважиха изцяло гражданския иск на пострадалата от престъпната му дейност.

Осъденият може да обжалва решението.

Преди години името на Ваташки нашумя в медиите заради няколко случая на изнудване и сбивания в столични заведения. През 2005 г. той беше задържан при спецакция, след която МВР обяви, че Лудия държи клубове за компаньонки и ръководи организирана престъпна група за рекет, отвличания и грабежи в цялата страна.

През 2009 г. той беше осъден на 7 години затвор заради отвличането на йордански гражданин през 2002 г.

По-късно през същата година той отново се оказа с белезници след показна акция на ГДБОП с качулки и автомати в дома му в столичния кв. „Овча купел” заради грабеж и побой на младеж в София.