Специализираният наказателен съд остави в ареста за постоянно петимата митнически служители, обвинени в организирана престъпна група и корупционна схема на пристанището митница Варна - Запад.

Според съда те могат да извършат друго престъпление. Адвокатите и на петимата ще обжалват.

Обвинените в корупция служители бяха арестувани с още 20 техни колеги и спедитор на пристанището в морската столица.

Разследването по случая започва още през октомври 2015 г., след като колата на основния свидeтел, който е и обвиняем, е взривена. Разузнавачи на ЦСБОП-Варна установяват, че той има връзки с митнически служители и им плаща.

Според защитата обаче той има интерес да ги уличи. Той е освободен под гаранция. У него е намерена сумата от над 600 000 лева.

„Спедиторът е човекът между фирмите, той обработва документите и митницата. В обясненията му пред съдия няма ни грам за тази огромна сума”, коментира адвокат Диана Ангелова.

По думите й у другите обвинеями са намерени само по 2000-3000 лева. Този спедитор има най-много проблеми, най-много откази от митницата, коментира тя.

„Остава под въпрос дали това не е от негова страна искане за махане на определени хора, с които той не е могъл да работи”, каза адвокатът.