Специализираният наказателен съд остави в ареста граничния полицай Юлиян Узунов, обвинен за участник в организирана престъпна група и получаване на подкуп.

Преди два дни спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима полицаи от граничния пункт в Елхово към Гранично полицейско управление – Свиленград за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа. Трима от тях заемат ръководни длъжности на граничния пункт.

Разследващите вече обявиха, че според събраните до момента доказателства групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е „работила“ с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от конкуренти.

Установява се колко групи са влезли у нас с помощта на схемата, като обвинението срещу Узунов е, че е получил 5000 долара за пропускането на 30 мигранти – именно такова количество белязани пари са били иззети от него. От показанията на свидетели е станало ясно, че сумите са се движели между 300 и 500 евро на човек, като е имало организация за настаняване в лагери.

„Според свидетели целта е била точно такава - една част от мигрантите, които нямат големи възможности и нямат желание да отидат по-навътре в Европа, целта им е да останат тук като получат статут на бежанци“, обясни пред репортери прокурорът Диана Спасова.

Адвокатът на свой ред поиска освобождаване на обвиняемия заради травми, които е получил при задържането – на окото и крака. Освен това Узунов бил награждаван за полицай на годината.

В крайна сметка обаче съдебният състав го остави в ареста. Мярката може да се обжалва.