Ръст от 40% на телефонните измами беше отчетен през изминалата седмица. Този незаконен бизнес тормози българските граждани вече повече от 20 години, а държавата изобщо не успява да се справи с проблема.

Докато борбата с телефонните измами продължава с противоречиви резултати, те са се превърнали в семеен бизнес за цели фамилии, в които подрастващите наследяват „занаята” на възрастните, обясни за bTV прокурорът Мирослав Овчаров от Горна Оряховица. Именно в неговия район – Северозападна България, бизнесът с измама процъфтява.

„Не е вярно, че извършителите на подобни престъпления остават ненаказани – наказват се, има и тежки наказания, има случаи, в които на пострадалите са възстановени отнетите пари, но трябва да се има предвид, че на мястото на едни извършители идват други. Имам предвид възрастовата подмяна в семействата, където този вид престъпления са превърнати в семеен поминък. Това дава възможност подрастващите да възприемат този занаят и да стъпят в пътеката на по-възрастните”, обясни прокурорът.

„Те ползват информатори по места за подходящи потенциални жертви. Вероятно разполагат и с някакъв вид досиета на гражданите – систематизирана информация, която благоприятства извършването на подобни престъпления”, допълни Мирослав Овчаров.

По думите му, интересът на пострадалите е да бъдат възстановени парите им, което обаче противоречи на принципа, че в хода на наказателното производство пари не се възстановяват.

„Дали едно лице ще лежи 3 или 8 години, човекът е принуден да чака да му върне парите с работа в затвора или след като излезе, а шансът за това не е голям”, коментира прокурорът.

„Интересът на държавата е да бъдат възстановени щетите и лицата да бъдат наказани. Срещу връщане на пари никой не може да избегне наказанието”, категоричен бе той.

От МВР обаче за пореден път отказаха да изпратят в предаване на bTV полицай, който се бори точно срещу този тип измами и е наясно какви са пречките за справяне с тях. Докато с МВР се пазарим кой да дискутира темата, потърпевшите сами - както често се случва - се организират, за да се опитат да си помогнат.

„Подавайте сигнали, събирайте си документи, дори за несвършена работа. Безсмислено е да си говорим какво е станало – трябва да се действа по правилата”, обясни в предаването „Тази неделя” по bTV Стоян Чолаков, който е пострадал от телефонни измамници.

„Баща ми получи обаждане, че майка ми е болна от грип и ѝ трябва ваксина за 9000 лв. и е в болница с 42 градуса температура, а той е човек, който разсъждава съвсем нормално”, разказа той за своя опит.

„Животът в България е некачествен и несигурен – всеки търси връзка да реши проблемите си по втория начин. Има изграден модел някой да ти поиска пари, за да ти реши проблема. Който си мисли, че няма да му се случи, не трябва да се чувства сигурен. Жалко че институциите в здравеопазването и съдебната система са ключ, който отваря вратите на измамниците”, посочи обаче потърпевшият.

Според Александър Каменов, създател на Фейсбук групата „Телефонните измамици”, не е трудно технически да се съберат доказателства. „Системата морално не издържа”, заключи той.