Шофьор помете бебе в количка в созополското село Крушевец в четвъртък сутринта. Момичето на 1 година е загинало на място. Мъжът е служител на "Гранична полиция".

Шофьорът е излязъл от пътното платно и се е качил на тротоара, където е блъснал количката. Инцидентът става около 9 сутринта в центъра на село Крушевец.

Майката разхожда едногодишното си момиченце с количка по тротоара. Влиза в магазин и оставя количката отвън. Секунди по-късно управляван от граничния полицай Костадин Стоянов автомобил помита количката. Изяснява се дали е карал с превишена скорост, според проверката с дрегер той е пил, преди да шофира.

„Той вика не ме закачайте, защото не знаете кой съм аз. Бил "Гранична полиция", като е гранична полиция защо ми уби детето? Като е държавен служител, какво", пита майката на детето Нонка Кънева.

Бащата на убитото бебе от своя страна обяснява, че количката е била отвън до магазина, за да може майката да я вижда. "Момчетата разказаха преди малко, че са местили колата на ръце, за да изкарат детето отдолу", допълва той.

Граничният полицай се е прибирал от Малко Търново към Бургас. Според Стоян Иванов, който е свидетел на инцидента, шофьорът е лъхал на алкохол. Очевидци разказват, че колеги на шофьора, също гранични полицаи, се опитали да прикрият факта, че е употребил алкохол, като му дали да изпие няколко кофички кисело мляко.

Международният път минава през центъра на селото и това не е първата катастрофа в селото. Кметът Иван Иванов обяснява, че когато се е правел пътят е поискал да бъдат поставени легнали полицаи, но му отказали. "Не можело на международен път да се поставят такива легнали полицаи", допълва той.

Дисциплинарно производство срещу шофьора

За допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина срещу 36-годишния служител на ГПУ-Малко Търново е образувано дисциплинарно производство, съобщиха от МВР.

По данни на министерството пробата с дрегер е отчела 0.63 промила алкохол в кръвта на Стоянов. Той е задържан с полицейска мярка за 24 часа в РУ-Созопол. Директорът на ГД „Гранична полиция“ Захарин Пенов е дал указания до ръководителите на структурни звена в страната с допълнителни мерки, за да се предотвратят подобни тежки инциденти в бъдеще.

Междувременно днес от Пътна полиция обявиха, че 20 деца са загинали на пътя от началото на годината до края на август. Жертвите са с пет по-малко, отколкото за същия период на миналата година.