След репортажа на bTV с кадри на насилие в затвора в Белене, излъчен в предаването „Тази сутрин” министърът на правосъдието Екатерина Захариева сезира прокуратурата и разпореди спешна проверка на Инспектората на министерството.

От ведомството обявиха, че част от показаните кадри са от 2013 г. и във връзка с тях районният съд в град Левски постановил осъдителна присъда. Трима затворници са получили 4-годишни присъди за изнасилване. Трябва да отбележим обаче, че тези кадри не са сред излъчените днес.

В репортажа на Мария Цънцарова бивш и настоящ затворник от Белене разказват за издевателствата, които по-силните затворници упражняват върху останалите. Те искат да разкрият тайните на живота вътре.

Видеоклиповете, с които разполагаме, съдържат брутални сцени на сексуални мъчения, групови блудства и извращения.

Мъжете, станали свидетели на тези изтезания, ръководството на затвора и надзирателите много добре знаят какво се случва. Настоящи и бивши затворници твърдят, че правосъдието е дадено в ръцете на силните директно от ръководството на затвора.

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по повод репортажа по bTV за престъпни деяния, извършени на територията на затвора в Белене, съобщиха от прокуратурата.

По-късно същия ден до главния прокурор постъпи и сигнал от министъра на правосъдието за извършване на проверка по повод изнесените в репортажа данни, уточниха от прокуратурата.

Сигналът на министъра на правосъдието е изпратен незабавно на Окръжна прокуратура – Плевен по компетентност за извършване на проверка на всички оповестени данни.

От 2011 г. до началото на тази година 7 затворници са осъдени за принуда, блудство и нанасяне на телесни повреди - това показват първите резултати от разпоредената проверка. Тези присъди се отнасят и за кадрите, които ви показахме, твърдят от прокуратурата.

От bTV са изискани по надлежния ред всички видеоматериали, с които телевизията разполага за установяване на всички престъпни деяния и проверка дали има ненаказани лица, съобщиха още от прокуратурата. Всички видеоматериали ще бъдат предоставени на главния прокурор, обяви в предаването „Тази сутрин” Мария Цънцарова.

Същевременно Районна прокуратура - Левски докладва за образувани три досъдебни производства през април 2016 г. за престъпления, извършени на територията на затвора в Белене – две за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди и едно е за насилствено полово сношение с лице от същия пол, обявиха и от прокуратурата.

Утре в "Тази сутрин" очаквайте: Алкохол и наркотици зад решетките, телефонни измамници трупат печалби докато излежават присъдите си в Белене и какви мерки ще вземе Главната дирекция "Изпъление на наказанията" - от нейния директор главен комисар Гергана Георгиева.