Скандалът с бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев се разраства. Той е разследван за сексуално посегателство и привеждане в безпомощно състояние на непълнолетно момиче. Въпреки уверението от полицията, че върху 16-годишната ученичка няма видими следи от насилие, хората в Стрелча са настръхнали и подготвят линч за бившия кмет и настоящ общински съветник, ако той бъде освободен от ареста.

Местните жители искат от главния прокурор открит процес, който да се случва пред очите на хората. Настояват също Евстатиев да не бъде общински съветник.

Междувременно стана ясно, че двама прокурори от Районната прокуратурата на Панагюрище са си направили отвод, съобщиха за bTV от ВКП. Мотиви те им са, че не желаят да работят по случая с изнасиленото момиче, защото могат да бъдат обвинени в пристрастност.

С постановление от днес главният прокурор Сотир Цацаров е пренасочил разследването към Районната прокуратура на Пазарджик. Утре оттам ще внесат искане за налагане на мярка за неотклонение на Иван Евстатиев „задържане под стража”.

В петък по обед 16-годишното момиче тръгва от училище на път за зъболекар. На 50 метра по-надолу по улицата, пред входа на бивш общински хотел,  ученичката е заговорена от Иван Евстатиев. Момичето му има доверие и приема поканата му за почерпка. Хотелът се държи от пиарката на Иван Евстатиев.

„Детето е познавало отлично Иван Евстатиев, тъй като майката на това дете е секретарка на кмета на общината”, разясни Димитър Кунчев, зам.-кмет на Стрелча.

След като цели 5 часа дъщеря им липсва, родителите подават сигнал в полицията. По тъмно момичето е оставено в безпомощно състояние пред входната врата.

„Детето е докарано от Иван Евстатиев с неговия джип  и оставено пред вратата”, допълни Кунчев.

Едва на следващия ден при разговор с психолог става ясно, че ученичката вероятно е била упоена и сексуално употребена. Близките й са в шок.

„Не знаем как е станало, но нека да си получи заслуженото Евстатиев! Това е голям шок за града”, коментира Гинка Генчева, вуйна на пострадалото момиче.

По думите й момичето е много скромно дете и отличничка.

„Детето е едно хубаво, вечно усмихнато, младо момиченце, което е любимка на класа”, каза и Марияна Декова, класен ръководител на пострадалото момиче.

В нощта, когато е открита пред дома й,  полицаите повикват две нейни съученички, за да осъществят контакт с момичето. „Казаха, че била много объркана. Не можела да каже къде е била и кога и как се  е прибрала”, допълни класната.

Съседите са категорични, че детето е изключително скромно и добронамерено.

В сряда Общинският съвет в Стрелча ще се събере на извънредна сесия, за да отнеме почетното гражданство на Иван Евстатиев. Родителите на потърпевшото момиче засега отказват всякакъв контакт с медиите.