Тримата млади сирийци, обвинени, че са опитали да отидат на джихад в Сирия през България, са невиннни. Това смята техен сънародник, който ги е посещавал в ареста. Мохамед Али от Асоциацията на сирийските бежанци посещава от три месеца обвиняемите, носи им пакетирана храна, зеленчуци и цигари.

С молба да се погрижи за тях с него са се свързали роднини на обвинените от Дубай, Турция и Сирия. Молят го да се погрижи за тях, защото нямат никакви близки в България. Роднините са шокирани от обвиненията.

Мохамед Али вярва, че момчетата са невинни, в противен случай нямало да им помага: „Обикновени момчета, не виждам нищо ненормално, явно са попаднали където не трябва когато не трябва”.

Тръгнали към Турция – кой за сватба, кой, за да види майка си в болницата. Сега не могат да повярват, че са им предявени толкова тежки обвинения.

Мохамед подчертава, че асоциацията не се меси в работата на службите и се надява съдиите у нас да бъдат обективни.

Според него обаче няма как с обръснати бради да отидат на териториите, контролирани от „Ислямска държава” – разпоредбите на групировката съдържат конкретни изисквания за вида на желаещите да се присъединят.

Мохамед Али намира и друго противоречие в обвиненията – няма как да искаш да се присъединиш към ИДИЛ и „Мюсюлмански братя” едновременно, при положение, че двете групировки са конкурентни.

„Просто не може да членуваш в две големи организации и, ако гледаш от другата гледна точка, от техния начин на преминаване, много е елементарно, той доказва, че са наивни, да, това е точната дума”, смята сириецът.

По думите му някой е излъгал младите мъже с цел лична облага и, ако цялото преминаване е било организирано, е щяло да има човек, който да се погрижи за тях.

Данните на обвинението обаче сочат че тримата мъже са имали водач на наша територия, който ги е посрещнал на автогарата и им е посочил в кой хотел да отседнат.