Районната прокуратура в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт срещу Мартин Чоков, сина на кмета на с. Галиче Ценко Чоков.

18-годишният младеж е обвинен за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и расистки подбуди. Пострадалият е 19-годишният Радослав Илиев от Галиче.

Инцидентът е станал на 12 януари 2016 г. на улица в селото, където Радослав бил застигнат от джип, управляван от Мартин.

Без причина обвиняемият е започнал да обижда Илиев, акцентирайки върху етническия му произход. След това слязъл от колата и му нанесъл удари в лицето с юмрук.

Радослав Илиев паднал по гръб и ударил тила си в камък. Чоков имал намерение да извади бухалка от автомобила си, за да продължи побоя, но бил спрян от возещия се в колата негов приятел.

Пострадалият се опитал да се изправи, но не успял. Останал да лежи известно време на земята до пристигането на негов близък, който го закарал в Спешния център във Враца. Лекарите констатирали мозъчно сътресение, поради което бил подаден сигнал до РУП - Враца за постъпило лице след нанесен побой.

Чоков, който е разпитан в хода на следствието, не се признава за виновен.

Спрямо пострадалия и родителите му била взета мярка за защита – лична физическа охрана, поради опасения от натиск от бащата на обвиняемия.

След образуването на досъдебното производство прокуратурата в Бяла Слатина внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение на Чоков задържане под стража, но съдът не го уважи и определи мярка парична гаранция.

Мартин Чоков вече е осъждан условно, като настоящото престъпление е извършено в изпитателния срок на наложено наказание лишаване от свобода.