Подкуп е най-вероятната причина за задържането на митническия шеф в Свиленград. При специализирана акция на ДАНС, Тодор Караиванов беше арестуван показно и държан с белезници пред управлението в продължение на часове.

Вчера между 17:30 и 18:30 часа при специализирана акция на звеното за борба с корупцията и ДАНС, митническият шеф е задържан пред управлението в Свиленград, след като е приел последователно два подкупа, от две различни лица.

Първата сума, която е получил, е 600 лева, малко по-късно е влез 600 евро. При задържането Караиванов е оказал съпротива. В кабинета му в сградата на митницата са открити повече от 12 хиляди евро, а в дома му още 6 хиляди лева и три чувала с митнически документи - оригинали и копия.

Предстои привличането на Караиванов като обвиняем и удължаване на мярката му за задържане до 72 часа.

Само преди дни Тодор Караиванов бе награден от Ваньо Танов с плакет за отлични резултати в борбата с контрабандата. От митниците отказват коментар за ареста, единственото което съобщават, е че ще съдействат на разследването.

Да се върнем 5 години назад

Новината за задържането на поредния митнически шеф съвпадна с оправдателната присъда, която днес хасковските магистратите постановиха по друга шумна акция, при която през 2010 година за рекет и получаване на дар на Капитан Андреево бяха арестувани 9 гранични служители, шестима от които – митничари.

Пет години след акция „Граница”, при която митничари и гранични служители бяха показно арестувани на плаца, за вземане на подкуп от по пет евро от шофьори, днес съдът в Хасково ги оправда.

Сред мотивите на съда са недоказаност на обвинението и повърхностно водено досъдебно производство. Оправдателната присъда митничарите и защитниците им коментираха лаконично: „Нерви и тормоз. (...) Една десета от живота, според вас колко е това, не е ден, не е два”.

Според адв. Виктор Николов, акциите се провалят в съда „защото се водят некадърно като досъдебни производства”.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано от прокуратурата в 14-дневен срок пред апелативен съд. Това не е първият провал на службите при опит да докажат корупция на високите нива в митницата. В средата на миналата година, заместник началникът на свиленградската митница Георги Костадинов бе арестуван за притежание на амфетамини в служебния автомобил.

Към днешна дата, обвиненията към него са снети и той отново е на работа в митницата, като началник отдел.