СДВР: Пазач може да е помогнал за палежа пред НДК
На записите от камерите не се вижда мятане на коктейл "Молотов"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
паметник, НДК, кран
Снимка: bTV

Клоним към версията, че самият кран е полят вътре с нещо и човекът е бил вътре зад загражденията. Това каза директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

Вчера съоръжението, с което се демонтира спорният паметник „1300 години България”, изгоря. Първоначалната версия беше за коктейл „Молотов”, хвърлен през оградата.

Събарянето на паметника пред НДК се отлага, изгоря кранът за демонтаж (ОБЗОР)От Инициативния комитет за запазване и възстановяване на паметника се разграничиха от палежа

На камерите обаче подобно действие не се вижда и това е наложило по-отворен оглед. „Отхвърляме версията засега на този етап да е запален кранът с бутилка, която е хвърлена отвън”, подчерта Иванов.

По думите му се работи по версията за съпричастност на пазача, който се обадил на спешния телефон 112 със закъснение. На този етап 42-годишният охранител е привлечен като свидетел. Няма заподозрени по случая.

Кранът е бил пълен с хидравлично масло, което би могло да поддържа пламъка в продължение на дълго време. В близост е имало голямо количество дизелово гориво, което е в състояние да причини огромен пожар в района на НДК. Евентуално падане на стрелата на крана пък може да застраши човешки животи.

Затова и периметърът около паметника е разширен.

БСП се разграничиха от палежа

Не приемаме опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП, се казва в прессъобщение на партията.

Работещите на паметника пред НДК съобщиха за ежедневни набезиНеизвестни чупят табелите и блъскат оградата

„Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност”, се казва още в съобщението.

В социалните мрежи заваляха обвинения срещу поддръжниците на паметника. Част от тях са викани на разпит в полицията. 30 минути преди инцидента били в близост до паметника. Издал ги пост във "Фейсбук".

Според Николай Белалов от инициативния комитет в подкрепа на монумента, имало план за поставяне на знаме върху паметника, а не за саботаж.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре