Софийският апелативен съд (САС) отложи за 16 февруари мярката на украинеца Роман Логвиненко, обвинен за подготовка на убийство на Алексей Петров.

Магистратите назначиха съдебно-медицинска експертиза, която въз основа на документите, представени днес и наличен преглед, да даде заключение за актуалното здравословно състояние на Логвиненко.

Защитата на обвиняемия представи 9 медицински изследвания и паспорт за инвалидност, заявявайки, че Логвиненко страда от хепатит Ц, затъмняване на белия дроб и проблеми с жлъчката. Така поставиха под въпрос възможността му да пребивава в местата за лишаване от свобода.

Адвокатите не пожелаха да коментират дали Петров и Логвиненко са имали личен конфликт, като заявиха, че на този етап няма данни за мотиви. Защитата заяви, че има и секретни материали, които не може да споделя.

Припомняме, украинецът беше арестуван на 31 януари при влизането му в страната от Румъния, като след това прокуратурата го посочи като поръчител на покушението срещу Алексей Петров. Според разследващите, други двама украински граждани, Артьом Темпинский и Максим Чорний, са стреляли с гранатомети по колата на бившата барета, а Йевен Балков е бил помагач.

Темпинский, Чорний и Балков са обявени за международно издирване.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов коментира, че досега не е виждал толкова професионална работа. В рамките на година и половина украинците са наблюдавали Петров, а при самия атентат само късметът му го е спасил от сигурна смърт.

От единия гранатомет е снет ДНК материал, а освен това са разпитани двама свидетели, които понастоящем се намират под закрила.