Апелативният съд във Варна отмени присъдата на кмета на Община Исперих Бейсим Басри и върна делото на Разградския окръжен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав заради процесуални нарушения.

На 1 април съдът осъди Басри на три години „лишаване от свобода" условно, с четиригодишен изпитателен срок. Той бе признат за виновен само по едно от повдигнатите му обвинения - че на 23 февруари 2013 г. е заплашил трима горски стражари с четири изстрела с ловната си карабина, за да осуети изпълнението на техните задължения.

Присъдата бе подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Анелия Йорданова и от член-съдията Емил Стоев, тъй като те са искали ефективно наказание заради високата обществена опасност на деянието.

По другото обвинение - опит за убийството на шофьора-охранител Пеньо Астраджиев, Басри беше оправдан от съдебния състав.

След това присъдата бе обжалвана пред Варненския апелативен съд от Окръжната прокуратура в Разград и от обвиняемия. Прокуратурата е поискала от апелативните магистрати подсъдимият да бъде осъден и за деянието, за което е бил оправдан, а адвокатът на Басри пледира за оправдателна присъда или за намаляване размера на наложеното наказание.

След преценка на доводите на страните, както и след цялостна служебна проверка на присъдата, апелативните съдии са констатирали допуснато от страна на Разградския окръжен съд нарушение на процесуални правила, което налага цялостна отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав.

Решението е окончателно и не подлежи на касационна проверка.