Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен за изнасилване на непълнолетно момиче, ще бъде настанен в пловдивската психиатрия, реши районният съд в Пловдив.  Специалистите трябва да кажат дали Евстатиев е в добро психическо състояние.

Тройна съдебно-психиатрична и психологична експертиза ще каже до 25 април в състояние ли е да отговаря за постъпката си.

Съдът отказа да пусне от ареста Иван Евстатиев, както поиска защитата му.

Бившият кмет на Стрелча е зад решетките вече година и два месеца.

Според защитата му той е в тежко психическо състояние и отказва да говори дори с адвокатите си.

„Ние не сме сигурни като негова защита, че той е в състояние да отговаря в момента в този процес и не сме сигурни дали може по някакъв начин да дава адекватни обяснения”, заяви адв. Ташкена Колчева.

В съдебната зала от самото начало присъства и ученичката, която обвини Евстатиев в изнасилване. Нейният адвокат поиска тя да бъде освободена, тъй като вече е разпитана, но съдът не уважи искането. 

До този момент са разпитани 15 свидетели и 10 вещи лица.

Евстатиев е признал по-голяма част от обвиненията, но отрича да има изнасилване. Семейството на момичето иска максимална присъда, която е до 10 години затвор.

Бившият кмет е в ареста от миналия януари. Той многократно се оплакваше от тежки здравословни проблеми, видимо отслабна са над 30 кг, но съдът отхвърли молбата на защитата му за по-лека мярка.