За втори път съдът отложи делото за влаковата катастрофа край Калояновец. Причината този път е заболяване на съдията.

Влакова композиция на бързия влак София - Варна дерайлира на входните стрелки на гара Калояновец в област Стара Загора на 12 юли 2014 г. Машинистът загина, а 13 души пострадаха. Във влака пътуваха около 160 пътници.

Процесът, който трябва да даде отговор на въпроса техническа или човешка грешка е причинила инцидента, при който през юли, миналата година дерайлира влакът от София за Варна, трябваше да започне на 3 ноември.

В началото на ноември съдът не даде ход на делото, защото защитата поиска да бъдат събрани допълнителни доказателства и делото трябваше да се гледа по общия ред.

Според прокуратурата помощник-машинистът Христо Тиляшев е управлявал композицията в района на гарата със скорост от 106 км в час, като така е причинил дерайлирането на влака и смъртта на колегата си Венко Тодоров.

Ако бъде признат за виновен, Тиляшев може да получи от 5 до 15 години затвора Според защитата причина за катастрофата е техническа грешка.

Материалите от досъдебното производство са събрани в 19 тома, а в съдебната зала ще бъдат призовани 50 свидетели и 18 вещи лица.