Бургаският окръжен съд остави в ареста Тодор Славов – мъжа, обвинен, че е застрелял телохранителя Александър Алексиев при престрелката в курорта „Слънчев бряг“.

При стрелбата, станала пред заведение, тежко беше ранен работодателят на Алексиев – Димитър Желязков – Митьо Очите.

31-годишният Славов е защитавал живота си, заяви адвокатът му Димо Гочев.

Защитата разкри и още подробности за инцидента. Според адвокатите група от 20 – 30 души се е събирала в продължение на няколко часа в офис на охранителната фирма „Аркус“ в комплекса. След това, предвождани от Димитър Желязков и охраната му, мъжете са се отправили към заведението 4 you. Нахлули са вътре. Имали са хладно и огнестрелно оръжие. Желязков се отправил към сепаре и нанесъл удар на един от хората там. Пострадалият извадил пистолет. Едва след това обвиняемият Тодор Славов извадил своето оръжие, за да се защити.

Двамата адвокати са на мнение, че случаят попада в хипотезата на неизбежна отбрана.

След стрелбата Славов е останал на място да изчака полицията, поискал е да се позвъни на телефон 112 и е предал доброволно пистолета си, каза още защитата по време на заседанието.

Оръжието на Славов е било законно притежавано. Има го от 7 – 8 години и досега не го е използвал. Неосъждан е, неженен и живее с майка си в Стара Загора.

Адвокатите настояха подзащитният им да се прибере у дома. Пред магистратите той заяви, че се страхува за живота си.

Прокуратурата пък поиска най-тежката мярка – „задържане под стража“.

Съдът се съгласи с мотив, че от тялото на убития Александър Алексиев са иззети два проектила, които са от оръжието на Славов. Освен това „неизбежната отбрана“ се базирала само на обясненията на обвиняемия.

Определението за наложената мярка подлежи на обжалване.

По-рано днес Славов беше доведен в съда с бронежилетка и при изключителни мерки за сигурност.

Преди заседанието наблюдаващият прокурор по делото Ангел Ангелов каза, че към момента не му е известно да са повдигнати обвинения на друг от задържаните.