Софийският градски не повярва на думите на Октай Енимехмедов, че не е заплаха за обществото и реши да го остави в ареста. Задържаният за нападението над Ахмед Доган младеж поиска от магистратите да променят мярката му в „домашен арест” и обоснова желанието си така:

„Живеем в демократична страна, в която всеки има право на мнение. Не смятам, че съм заплаха за обществото, нямам намерение да извършвам друго престъпление”, каза пред съдиите опиталият покушение срещу бившия лидер на ДПС. Във връзка с отправеното му обвинение, той коментира: "Различните култури налагат различни ценности".

Тонът на младежа бе значително по-смекчен от миналата седмица, когато пред магистратите обяви, че единственото, за което съжалява, е това, че оръжието му е засякло. Обясни, че е насочил пистолета към Доган, но не с цел да го убива, а само да го сплаши.

Тогава също не се възприе като заплаха за обществото, но се видя като опасност за тайното общество на ДПС.

„Въпросът дали може да извърши друго престъпление съществува. Но виждате, че той има многообразна престъпна дейност в миналото, която е установена с влезли в сила съдебни актове. Не изхождайте само от едно деяние”, обяви Илиян Тончев, който е прокурор по делото.

Близките на Октай обявиха решението на съда за несправедливо и го описаха като умен и образован младеж.

„Естествено семейството му е притеснено. Близките му - майка му и брат му, всички видяха как беше пребит и унизен”, коментира близката на Октай Мария Желязкова.

„Не оставайте с грешно впечатление, че не се разследва и в тази насока. Разследва се какво е станало, какви са уврежданията му, и колегите работят”, допълни прокурорът.

Засега Октай е обвинен в заплаха за убийство и хулиганство, извършено с особена дързост, което по закон се наказва с до 6 години затвор. Съдът обаче намекна на прокуратурата, че на Енимехмедов може да се повдигнат и по -тежки обвинения.

Боян Расате (ляво) в съда с плакат, подкрепящ Енимехмедов. Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

По-рано Боян Расате, бившият лидер на Българския национален съюз, дойде в Съдебната палата, за да подкрепи Енимехмедов.

„Считаме, че действията му са една публична демонстрация срещу тази политическа система, която ни докара до това трагично, плачевно състояние и считаме, че подсъдими трябва да бъдат хора не като него, а депутати, които 23 години разрушаваха икономиката на страната, докараха българския народ до бедност и накараха 2 милиона българи да емигрират в чужбина”, заяви националистът.

Той и останалите, дошли да подкрепят Енимехмедов, носеха и плакат с надпис „Октай, горе главата, България е с теб”.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател