Прокуратурата има информация, че близки на нападателя на 18-годишния Алекс от Бяла са участвали в пререканията, довели до смъртта на момчето.

Според държавното обвинение се разследва цялата случка и има данни, че и други лица са „осъществили престъпни деяния”, но дали действията им имат отношение към смъртта на момчето предстои да се установи. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Тя уточни, че 32-годишният Валентин Маринов вече е обвинен в убийство по хулигански подбуди и прокурорите ще пледират за най-тежкото наказание. За обвинението няма съмнение, че той е нанесъл фаталният удар и е извършител на престъплението, уточни тя.

По повод скандала със средствата за ремонта на НДК Арнаудова посочи, че не може да конкретизира в какво е обвинен Мирослав Боршош. Той ще разбере на 20 юли, а до тогава не е редно да тръгне по медиите.

Обвинението му ще бъде по повод сигнал от ДАНС за нецелево изразходване на средства във връзка с българското европредседателство.

Очаква се да има не само конкретизиране на обвинението, но и може да бъде изменено. Прокуратурата е изискала договори от НДК и ще бъдат разследвани и други негови действия.

Обвинителният акт за фалита на КТБ е около 15 000 страници. Обвинението е за участие в престъпна група, ръководена от Цветан Василев, престъпления по служба на лица от БНБ и присвояване. Прокурорите ще дадат общ поглед над „модела КТБ”, каза Арнаудова.

По повод обвинението в престъпление по служба на директора на областната дирекция по безопасност на храните и бивш международен футболен съдия Антон Генов Арнаудова посочи, че има събрани доказателства и за извършена на принуда.

Той е изпращал незаконни и целенасочени проверки на областната дирекция по безопасност на храните в складове за мазнини, които са хранителен отпадък и не са в компетенциите на агенцията.

„Установили сме личен мотив. Генов е разпореждал на служителите си да извикат на място фирмата на сина му и това са хората, взели мазнината и занесли в неизвестна за разследването посока. Вероятно, за да подпомогне фирмата на сина му. Подалият сигнала пък е вуйчо на собственика на фирмата, която е конкурентна на незаконно проверяваните.

Генов е отстранен от длъжност.