Полицията в Пловдив разби престъпна група за палежи, побоища и поръчкови убийства. За тартор на групата се сочи известният бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла, собственик на първата частна неотложна помощ в града.

Късно снощи обявиеният за издирване Червенков е задържан на адрес в Пловдив.

„Опита се да избяга през терасата, но в случая се оказа, че няма как да избяга през терасата, защото нашите служители си знаят: Има екип за проникване, има и екип за логистика на прилежащите територии!", разказа главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Според разследващите Червенков поръчал поне десет палежа на автомобили, сред които са семейните возила на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов. Тарифата за подпален автомобил варирала между 2 и 4 хиляди лева.

В „сметката” на престъпната група е и опитът за убийство на собственика на частен медицински център Аргир Гяуров. Той оцелява по чудо, след като е наръган с нож в гърба осем пъти.

„Единият се обърна и започна да ме удря в гърба. След третия-четвъртия удар тогава осъзнах, че е нож най-вероятно... Мобилизирах се тогава, съборих го... Явно се уплашиха и двамата - тогава тръгнаха да бягат..”, спомня си Гяуров.

По думите на главсека на МВР, поръчката е била на стойност 20 000 лева и след провала извършителите са получили само половината.

Два месеца преди покушението неизвестни лица подпалват линейка на медицинския център на Гяуров.

„Този, който пречи на господин Червенков, в най-добрия случай за пострадалия - му се палят автомобилите.", посочи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

За кратко Райфъла беше един от градските лидери от партията на Бареков и организатор на протести на таксита и рокери срещу местната власт в Пловдив.