53-годишен мъж е застрелян в столичния квартал "Банишора”, съобщиха от СДВР. Снощи около 22,05 ч е получен сигнал от гражданин за чути изстрели. По-късно се разбра, че убитият е Хрисим Хрисимов, който е бил свидетел по делото "Килърите 4".

Хрисимов бил разстрелян в момента, когато заключвал частния си клуб, който се намира в партерния етаж на бл. 42. По мъжа е стреляно най-малко 10 пъти, тъй като 8 патрона са попаднали в тялото му, а други 4 или 5 във витрината на клуба.

Нападателите изчезват за секунди. Никой от съседите на заведението не признава да е чул канонадата от изстрели, нито да е видял нападателите.

Още снощи са изпратени екипи на полицията, като продължава издирването на убиеца. На мястото на инцидента имаше и втори оглед. Застреляният не е криминално проявен. По случая е образувано досъдебно производство.

Хрисимов е един от ключовите свидетели по дело срещу Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския. За последен път той влиза в съда на 19 ноември. Тогава Хрисимов заявява, че се страхува за живота си.

„Самият свидетел каза, че е дошъл с охрана. Към момента на разпит не е имал мярка за защита. С каква охрана е дошъл и кой я е осигурил не знам. Той заяви, че е от държавата”, коментира председателят на специализиран наказателен съд Георги Ушев.

Така и не стана ясно кой е назначил охраната и дали тя е била свалена, но Хрисимов не свидетелства за първи път срещу Йоско. През 2003 г. той свидетелства по разследването за убийството на Филип Найденов-Фатик.

„Заяви, че се страхува. В разпита си описа, че е бил заплашван. От приближени. Това се е случило по повод предходен разпит по друго дело, пак срещу същите лица. Друго дело, свидетелят дал показания, но му било намекнато да ги промени и той ги променил, защото се е страхувал”, заяви Ушев.

Хрисимов разказал пред съда, че се познава с Йоско повече от 10 години. „Казал, че се познават по повод наемане на къща, за която този свидетел я наел и стопанисвал, там са се виждали”, допълни председателят на съда.

Соченият за лидер на групата за мокри поръчки Йосиф Йосифов - Йоско е в неизвестност от началото на март тази година. От Специализирания съд обясниха, че тъй като свидетелят вече е разпитан по делото срещу Йосифов, смъртта му няма да попречи на процеса.