Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу две лица за подаване на невярна информация за български банки.

От разпитаните общо шестима задържани от ДАНС през уикенда, въпросните две лица получиха обвинение - управителят на фирма "Глобъл маркетс" Роберт Димитров и негов служител - Кирил Джабаров. Те са на свобода срещу парична гаранция от 3000 лева. Разследващите стигат до тях след сигнал на граждани до ДАНС в събота.

Данни в компютрите и документи, намерени в офисите им, са част от доказателствата срещу тях. Докато тече разследването обаче, експерти по сигурността алармират, че с тегленето на пари от банки, каним крадците в домовете си.

И двамата обвиняеми са свързани с фирма "Глобъл маркетс" - инвестиционен посредник, известен във финансово-брокерските среди. Според прокуратурата, управителят й Роберт Димитров е разпоредил изпращането на имейлите с подвеждаща информация, а Кирил Джабаров ги изготвил технически.

„Касае се, общо взето, за заплахи, в смисъл, че банките са в изключително сериозно финансово състояние. Че нямат ликвидна възможност да обслужат клиентите си. Че предстои утежняването на още три банки. Че предстои разплащане на валутния борд и обезценяване на българския лев”, обяснява Стефан Милев - говорител на Софийска районна прокуратура.

Съобщенията са изпратени още в четвъртък - до определен кръг от клиенти на "Глобъл Маркетс". От трети човек, който засега е без обвинение. Направени са и телефонни обаждания.

„Лице от друга фирма, в трайни отношения с "Глобъл Маркетс", изпълнил заръката да изпрати съобщения. Не е съзнавал, че става дума за престъпление и каква е била целта на обвиняемите”, допълва Милев.

Екип на bTV не откри никого в офиса на "Глобъл маркетс". Другият управител на фирмата - Йордан Моллов, засега отказа коментар.

Другият разследван за разпространение на слухове срещу банките - Венцислав Ангелов от Русе, продължава да отрича да има нещо общо с това.

„До днес съм си затворил очите, но от днес, който ме нарече криминален тип, криминален контингент, наркотрафикант, излежал присъди по наркотрафик, ще си понесе своята гражданска отговорност”, закани се Ангелов.

В същото време експерти в областта на сигурността предупреждават, че за крадците по домовете, настъпва нов златен момент. И допускат, че опитните престъпници се редят на опашките пред банковите клонове. За да съберат важни данни.

„Вероятно това са няколко групи на опашката, които избират жертвите, подават описанието на хората, които трябва да извършат обир, грабеж и т.н.”, казва Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията.

По думите на Безлов, вече дори има жертва, на която след теглене били откраднати 80 000 лева.

Роберт Димитров и Кирил Джабаров не са дали обяснение и в прокуратурата. Разследването продължава. Очаква се да има напредък и по други сигнали на граждани до ДАНС.

През уикенда от ДАНС информираха за няколко ареста на лица, заподозрени за опитите за дестабилизиране на банковата система у нас – чрез изпращане на тревожна и невярна информация до клиенти на банки посредством смс-и и имейли. В понеделник от БНБ предложиха промени в Наказателния кодекс, които да отреждат затвор от 2 до 10 години за невярна информация за банки.