Две момичета и едно момче бяха задържани във връзка с вчерашното нападение заради забрадка в София. Всички са непълнолетни.

Цял следобед продължиха разпитите на тримата, които вероятно са участвали във вчерашната атака над съпругата и дъщерите на заместник-главния мюфтия. В крайна сметка двете момичета бяха обвинение за хулиганство, съпроводено с изключителна дързост и цинизъм.

От ръководството на мюсюлманското вероизповедание у нас заявиха, че подобни нападения е имало и преди.

Журналистът от арабски произход Руслан Трад споделя, че също е сред пострадалите: „Побутвания, шамари, това се случва не само на мен а и на колеги, които нямат чужд произход, а се занимават с темите „Бежанци”, „Чужденци”, „Ислям”.

В полицията все още няма обобщена информация колко са нападенията от омраза от началото на годината. През 2016 г. обаче у нас има 43 такива случая. В повече от половината от тях нападенията са над религиозни храмове или символи.

„Много страшно би било, ако вчерашната история започне да се повтаря. Ние говорим колко е опасен радикалният ислям, колко е страшно и ще ни превземат – така се радикализират хората, когато ти бият!”, предупреди в студиото на „Тази сутрин” проф. Евгения Иванова.

Главно мюфтийство излезе с декларация, в която заявява, че нападението не е хулигански акт, а тревожно явление, на което държавата трябва да се противопостави. В парламента ДПС реагира с остра декларация, че осъждат случилото се.

На следващата страница можете да се запознаете с пълния текст на декларацията, с която излезе мюсюлманското вероизповедание у нас.

Уважаеми представители на медиите,

В третия ден от свещения празник Рамазан Байрам беше извършен пореден акт на агресия и насилие на ислямофобска основа. Нападението бе изключително дръзко, безпардонно и нагло. По тревожен е факта, че деянието е извършено от млади жени над едно безпомощно и беззащитно семейство в центъра на космополитна европейска София. Всичко това е защото са носили забрадки, които векове наред са народна носия на балканските народи. Изключително е тревожен този акт, от който не само българските мюсюлмани но и всички други нормални граждани, изповядващи разлкични религиозни ценности са погнусени и потресени от подобно не човешко поведение. Мюсюлманско изповедание – Главно мюфтийство остро осъжда този фашистки акт на насилие породен от омраза към исляма. Пряка отговорност за това престъпление носят политиците, политическите фракции, медиите, журналистите, учените, които насаждат етническа и религиозна омраза в родината ни за да спечелят политически, икономически и финансови дивиденти. Това е резултат от безнаказността на онези, които преди 6 години атакуваха молещите се пред единствената софийска джамия и запалиха молитвените килимчета. това кощунство вероятно е свързано и с факта, че лице явен национал-популист е председател на органа към министерския съвет, който отговаря за етническата политика. В обществена среда в която крайни националисти дърпат бабички на границата, ислямофобските нападения са закономерен резултат. Този акт не е първи по рода си въпреки много кратните сигнали и предупреждения на Главно мюфтийство. Случилото се на 27 Юни 2017г. ще остане в съвременната българска история като едно черно петно и по пътя на Евро-председателството ще бъде препъни камък. Това нападение не е хулигански акт, а е много тревожно явление на което държавата трябва да каже спри!. Ако държавата и компетентните институции не вземат адекватни и конкретни решения за преустановяването на ислямобската вълна в България, мюсюлманската общност е силно притесненa, че може да се подпали етническото килимче от чийто дим да се засегнат всички мирни граждани на Републиката. Тази история e веднъж изживяно на Балканите, но Главно мюфтийство няма да бъде част от подобен сценарии. Както до сега и за в бъдеще ще работи за просперитета и благото на българския народ. От Главно мюфтийство призоваваме най-напред българската общественост да застане против настъплението на национал-популизма и ислямофобията. Вярваме, че всички политически партии, граждански организации, медии, журналисти, учени и граждани ще положат усилия за спирането на тази агресия, която е завзела българския народ от която е част и мюсюлманската общност. Отдалечаването ни от Европейските ценности и демократичните норми ще допринесе до нарастването на пропастта между отделните религиозни и етнически групи. Ако Европа и в частност България иска да бъде голяма и силна трябва да се бори с ислямофобията, както се бори с други сегрегации.