Двама българи са били арестувани като главни действащи лица в международен канал за трафик на кокаин, след като френската полиция задържа пратка от 1400 кг чист боливийски кокаин за 273 млн. евро.

Арестът на двамата е бил извършен в България в четвъртък, според съобщения във френските медии, които твърдят, че операцията е била проведена на 19 февруари. За него се похвали и главният секретар Светлозар Лазаров а пресконференция с френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

„Благодарение на добрата работа на българската полиция, беше разбит канал за наркотици от Южна Америка за Западна Европа. Рекордното количество наркотици е задържано на територията на Франция снощи. Българите имат водеща роля в този канал. Разследването ще установи колко пъти и дали е имало и други доставки”, допълни главният секретар на българското МВР.

Той поясни само, че арестите продължават и в момента, като отказа да съобщи подробности. В същото време се очаква детайли по случая да разкрие френският вътрешен министър Манюел Валс, който е пристигнал лично на място в Хавър.

Количеството дрога е рекордно в историята на борбата с трафика на наркотици във Франция. През септември миналата година бе поставен предишния рекорд по заловено количество кокаин, когато в самолет, летял от венецуелската столица Каракас към Париж, бяха открити 1300 кг. Кокаин.

Кокаинът е бил намерен в камион, участвал в рали „Дакар” и транспортирал гуми за участниците в състезанието, който влязъл в пристанището в Хавър на товарен кораб, пристигнал от Чили.

Кокаинът е бил натъпкан в резервните гуми камиона, натоварени в камиона. Няколко часа по-късно на магистрала в Нормандия са задържани двама испански граждани.

В късния следобед беше направен обиск в автокъща на бул. „Симеоновско шосе” в столицата. По разкази на работещи там, къщата е собственост на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Алексиев е и участник в „Париж-Дакар”. „Орлин Алексиев е собственик. Дойдоха, взеха ни телефоните и казаха, че тук се извършвало престъпление”, разказа служителят в автокъщата Китил.

Според източници на bTV от полицията, именно Алексиев е връзката между задържаните наркотици във Франция и обиска в София. По телефона мениджърът на Алексиев Тодор Христов заяви пред bTV, че никой от българския екип на ралито не е задържан досега и че в момента той пътува от Франция към България.

Алексиев обаче се е прибрал още в края на януари. Потърсихме го за коментар, но телефонът му не отговаряше.

Минути преди 22:00 часа Алексиев се обади в bTV, за да опровергае подозренията към него.

„Имаме четири превозни средства на нашия отбор – камион, кемпер и два автомобила, състезателен и обслужващ. Те се движат към България в момента, проверени са. Никой даже не им е задал въпрос – и те научиха от нашите медии, както и аз днес научих от нашите медии”, увери той.

Мен никой не ме е търсил, проверяват ми фирмите. Няма проблем, аз каквото трябва ще сътруднича, но не виждам връзката. Аз съм бил състезател на „Дакар”, допълни Алексиев.