Престъпна схема за данъчни измами, действала на територията на Варна и областта, разкриха от „Икономическа полиция” в морската столица, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За 24 часа са задържани организаторите – мъж и жена, съответно на 43 и 42 години.

Двамата са криминално проявени, от Варна, и са регистрирани за съставяне на официални документи с невярно съдържание, както и за съзнателно ползване на неистински или преправени  документи.

Изяснена е схемата, по която двамата са контролирали над десет търговски дружества, изпълнявали ролята на „липсващи търговци” и „буфери”, и обслужвани от една и съща счетоводна кантора.

Тези дружества са издавали помежду си фактури за фиктивни сделки и подавали декларации по ДДС с неверни данни.

Последното дружество, участвало в схемата в ролята на „брокер” и усвоявало акумулирания данъчен кредит, е било реален търговец на строителни и електрически материали, установили разследващите.

Щетата за бюджета надхвърля четвърт милион лева. Престъпната дейност е осъществявана през периода 1 февруари до 30 септември миналата година.

Претърсени са шест обекта – счетоводни офиси, магазини, жилищни помещения и автомобили – собственост на съпричастните в престъпната дейност.

Иззети са компютри и счетоводни документи – данъчни фактури за фиктивни сделки, кредитни известия, разходни касови ордери, квитанции, договори и банкови извлечения.

Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура - Варна, където е образувано досъдебно производство.