Лихварски банди влизат в бизнеса с трафик на бежанци. От МВР предупредиха, че все повече престъпни групи, които се занимават с лихварство и изнудване, организират нелегалното преминаване на чужденците през страната ни.

Седем души бяха задържани в столичния квартал „Филиповци”, а в дома на един от тях разследващите откриха 30 нелегални мигранти.

Тенденцията е опасна, защото нелегално в страна ни може да влязат хора, свързани с терористичните групи. Във Филиповци именно лихвари са станали трафиканти. Според прокуратурата лидер на групата е Януш Йорданов, активист на Евророма в квартала и собственик на автомивка.

Петима души, включително и Януш са арестувани, двама са на свобода под гаранция, а един се издирва. Разследващите твърдят, че групата е действала от 2009 година, но с трафик на бежанци е започнала да се занимава през 2014 г..

Тарифата за преминаване през България е между 500 и 800 евро на човек, твърдят източници на bTV. Именно заради печалбите лихварите стават каналджии.

„Каналджийството като престъпна дейност явно вече е привлекателно поради вдигане числото на парите, които се предлагат за преминаването през страната ни и вече е апетитно за високо конспиративните и организирани престъпни групи”, заяви Георги Костов.

Основният бизнес на групата обаче са били лихвите и изнудването на длъжници. Местните взимали назаем суми от 100 до 5000 лева, но оставяли и залог.

„Сумите над 1000 лева са били обезпечавани с предоставяне на автомобил или залагане на имот. Впоследствие им е обещавано, че ще им бъдат върнати имотите. В повечето случаи групата не е връщала имотите, като непрекъснато са твърдели, че се дължат още и още лихви, независимо от върнатите основни заеми”, обясни Даниела Попова.

Във „Филиповци” са лаконични и за Януш говорят или само хубаво, или нищо.

В квартала твърдят, че потокът мигранти минавал не през „Филиповци”, а през съседния район „Модерно предградие”.

От МВР успокоиха, че по границите ни на юг е спокойно и няма засилен миграционен натиск.

В мащабната спец акция срещу трафика на хора, която приключи снощи, са участвали над 1400 полицаи. Заловени 34-ма каналджии и 62-ма мигранти, като само 23-ма от тях са влезли нелегално у нас.

В края на миналата година при подобна операция службите са задържали десет пъти повече бежанци, твърдят от МВР.