Крадци разбиха банкомат в столичния ж.к. „Надежда” и откраднаха 140 000 лв. Устройството се е намирало в хипермаркет в квартала.

Вратата на магазина е разбита и се е задействала алармата. Първоначално служители на хипермаркета решили, че именно магазинът е обран, но не били установени липси.

Тогава служителите се усъмнили, че може да са откраднати пари от банкомата.

Крадците отключили вратичката на банкомата, взели парите и след това отново го заключили. Поради тази причина една от водещите версии е, че кражбата е извършена с помощта на вътрешен човек.

От банката са категорични, че техен служител не е замесен в уникалната кражба. Външна фирма зареждала устройството.

Работи се по всички версии. Такъв тип престъпление не може да бъде извършено без необходимата информация, както и специални знания и умения, заяви Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

Няколко групи удрят банкомати в столицата. Полицията ги знае. Едната вече била в миналото, а след неутрализирането ѝ, обирите на банкомани рязко спаднали, но само в столицата и очевидно за кратко.

Данните показват, че всеки месец в страната поне един банкомат става обект на посегателство. Засега обирджиите ги разбиваха, взривяваха, имаше дори случаи на изтръгнати от сградата устройства. Дали вече криминалистите не са изправени пред голямото предизвикателство отключване на банкомати и удобно и лесно и заграбване на наличните суми - това тепърва ще установи разследването.