Млад французин, поставен под съдебен контрол заради предполагаеми връзки с джихадисти, е бил задържан днес в България на път за Турция, предаде БТА, като се позова на в.”Фигаро”.

20-годишният мъж, който приел исляма и се радикализирал, стана причина за затварянето миналата седмица на юридическия факултет в северния френски град Руан, около който се навъртал подозрително. Той посещавал джихадистки сайтове и бил поставен под съдебен контрол.

Младежът трябвало да се явява всеки ден в районния полицейски участък. Той обаче избягал снощи от Франция с личния си автомобил. Задържан бил рано тази сутрин на сръбско-българската граница.

В момента мъжът се намира в арест в България. След като бъде върнат във Франция, прокуратурата ще поиска той да бъде задържан за постоянно.

Това е пореден случай, в който заподозрян за връзки с джихадисти е заловен у нас. Мурад Хамид, зет на единия от атентаторите в редакцията на "Шарли ебдо", беше арестуван по подозрения, че планира да се присъедини към терористична групировка.

Той заяви, че не е екстремист и е дошъл у нас като турист. Хамид поиска да бъде върнат във Франция, където местен съд го остави в ареста.

В края на юли започна дело срещу други трима, обвинени във връзки с ИДИЛ. Преди дни пък беше арестуван млад мъж с българско и австралийско гражданство, за когото ДАНС и прокуратурата твърдят, че се е радикализирал.

Експерти отдавна коментират, че България вероятно е транзитна точка по пътя на джихадистите към Турция и оттам - към Сирия или Ирак.