Пуснаха от ареста задържания във вторник  мъж, който се оказа с белезници, след спречкване между униформени и демонстранти по време на протеста срещу промените в Изборния кодекс.

Филип Николов беше откаран в 5 полицейско управление по подозрение, че е нанесъл удар на служител на реда.

Около 20 часа вчера Филип Николов участва в сблъсъка между неколцина демонстранти и полицията. Секунди по-късно един униформен се озовава на земята.

Николов е  арестуван и откаран в полицията по подозрение за удар на длъжностно лице. Ден по-късно той е освободен, без повдигнато обвинение.  

„Ако има пострадал полицай, аз искам да му се извиня, не съм го ударил, не съм видял какво се случва. Благодаря за нормалното отношение към мен, тук в полицията”, коментира Филип Николов пред камерата на bTV.

Главно действащо лице в спречкването е Манол Глишев. Той се качва върху кола, за която твърди, че е на полицията и е паркирана на инвалидно място. Била със стикер на МВР и вътре имало полицейска екипировка. 

Глишев отхвърля твърденията, че поведението му е провокация. Обяснява, че минал през автомобила, защото искал да мине между полицая и возило „като нормален човек”, но нямало достатъчно място.

„Аз съм си на протест. Против избирателния закон съм, не обичам да ми ограничават правата”, заяви той.

Задържаният и пуснат Николов коментира, че спречкването между органите на реда и протестиращите е „по-скоро провокация към депутатите”.

„Ние не протестираме срещу полицията, а срещу народните представители”, заяви той.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че по случая продължава да се работи. 

Близките на Николов са убедени, че той не е удрял униформен.

Снимка: nasa.gov

Включително и дъщеря му Деси, която спечели популярност със снимка от протестите срещу кабинета "Орешарски" – на нея момичето плаче и прегръща полицай.