Психично болен мъж изскочи пред кортежа на вътрешния министър Цветан Цветанов с газов пистолет, а после бе арестуван. Случката се разиграла около 10.00 часа днес на столичния бул. „Гурко”, докато патрулната кола на НСО пред тази на вицепремиера слизала към бул. „Васил Левски”, уточниха от полицията за bTV.

60-годишният М. К. М. тъкмо блъскал контейнер за боклук, когато видял кортежа. Мъжът започнал да размахва газов пистолет без боеприпаси пред синята лампа на Цветанов. Служителите на НСО веднага сграбчили нападателя, но той успял да хвърли оръжието под кофата.

„Не се притесних по време на днешния инцидент”, сподели Цветан Цветанов след награждаването на деца от Софийската математическа гимназия. На въпрос дали нападението е било планирано, министърът заключи: „Това е интересното, защото преди това минаха и други коли преди нас, и изведнъж...”.

Арестуваният мъж е регистриран в полицията за хулигански прояви 5 пъти и е с присъда от 2004 г. Възрастният човек е прибиран и за закана за убийство. През 2008 г. е воден на отчет в психодиспансер, а в момента живее в София без адресна регистрация.

Нападателят е задържан в Първо РПУ. Повдигнато му е обвинение за хулиганство с особена дързост, съобщиха от Софийска районна прокуратура. Според информацията лицето е задържано в ареста за 72 часа. До 5 години лишаване от свобода се предвижда за това обвинение.

Предстои да бъде установена психическата годност на задържания мъж. „Ще се назначи експертиза. На настоящия етап нямаме основания да считаме, че той не е годен субект за наказателно преследване”, каза говорител на прокуратурата.

Интересна подробност е, че определени медии първи разпространяват информация за премеждията на високопоставените мъже и тегнещите над тях заплахи. По шумния процес „Килърите” например излезе, че сръбският кримигерой Сретен Йосич щял да убива премиера Бойко Борисов. Той обаче не се стресна от тази информация.

Кортежът на Цветанов неведнъж е попадал в екстремни ситуации. Преди дни МВР шефът помогна на катастрофирали рускини, а преди месеци се намеси решаващо при спасяването на блъсната пешеходка.