Софийският градски съд пусна да пътува в чужбина бившия началник на пътния фонд Веселин Георгиев, обвинен в длъжностни престъпления. Решението взе зам.-шефката на СГС Петя Крънчева, за която преди ден стана ясно, че ще бъде проверявана от инспектората към ВСС заради просрочени дела през последната една година.

Подсъдимият заминава за Германия, за да се лекува. Той представи медицински документи, които удостоверяват, че страда от дискова херния на шийните прешлени,
която лекува вече четири години.

Адвокатът на бившия шеф на пътния фонд изтъкна, че лечението на това заболяване трябва да се проведе в клиника в Мюнхен. Клиентът му трябвало да замине и заради куп други здравословни проблеми - с очите, черния дроб и бъбреците.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Съдът прие безпроблемно тези доводи. За да вдигне забраната на Георгиев да пътува в чужбина, Крънчева се мотивира, че рестрикцията не би била в полза на наказателното производство повече, тъй като на мъжа има наложена парична гаранция 10 хиляди лева.

Съдийката не се съгласи с довода на прокуратурата, че Георгиев може да се укрие извън граница. Подсъдъмият пък подчерта, че е жертва на петгодишен цирк. „Ако някой страда, че това дело не е започнало, то това съм аз”, заяви в залата Веселин Георгиев, обвинен, че е нарушил закона за обществените поръчки и така облагодетелствал себе си и братята си, докато бил на началническия пост. От това държавата е ощетена с около 120 млн. лева.