Мъжът, представил се за прокурор във видеото с колоездачите, е шофьор в Софийска районна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение в понеделник. Кадрите, в които мъж спори с велосипедисти, блокирали колата му, се разпространява в социалните мрежи от дни. Според свидетелите, шофьорът за малко да отнесе двама от колоездачите с автомобила си.

Общественият натиск принуди прокуратурата и пътната полиция да се задействат. Установена е самоличността на шофьора, но към момента тя не се съобщава.

От КАТ вече са предприели предвидените в Закона за движение по пътищата действия за налагане на санкции.

Едновременно с това, утре започва дисциплинарно производство срещу шофьора. Районният прокурор ще възложи преценка на всички материали, събрани в 08 РУП – София, за образуване и на наказателно производство за хулиганство, съобщават от държавното обвинение.

„Ръководството на прокуратурата оценява такива действия  като крайно несъответни на стандартите за прилично поведение в обществото и на пътя, и поднася извинения на гражданите, участвали в инцидента, предизвикан от служителя”, се казва още в писмото.