Съдът да потвърди четиригодишната ефективна присъда на зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Това поиска държавното обвинение по делото за отказаните СРС-та срещу бившия вътрешен министър.

Основният двигател на поредната, понастоящем сегашна, реформа в сектора за сигурност бе признат за виновен през май 2014 година от съдия Тони Гетов по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

"Това нормално ли е?", беше първата чистосърдечна реакция на тогавашния опозиционер Цветанов, който в качеството си на вътрешен министър критикуваше съда ежедневно.

Наказанието, което Софийският градски съд даде на Цветанов, автоматично го направи най-едрият представител на властта, осъден в България. Трябва да се припомни, че в периода, за който бе обвинен, Цветанов изпълняваше и ролята на вицепремиер.

Сега прокуратурата настоява присъдата на Цветанов да бъде потвърдена от Софийския апелативен съд, който се явява втора инстанция по делото.

Срещу Цветанов има общо три дела в съда и трите бяха спрени, заради имунитета му като народен представител. След като главният прокурор Цацаров поиска от парламента да снеме защитата на Цветанов от наказателно преследване, последният се отказа от нея доброволна, а делата стартираха.

Две от тях стигнаха до втора съдебна инстанция. Освен това, по което бе осъден, срещу Цветанов се очаква в апелативния съд да продължи и другото дело. По него бившият вътрешен министър е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на антимафиотите в Търново Орлин Тодоров. По него Цветанов бе оправдан на първата инстанция. Това дело е насрочено в САС за 26 януари.

Все още не е приключило на първа инстанция делото срещу Цветанов за мобилното подслушване. В Софийски градски съд то е насрочено за 29 януари. По него бившият вътрешен министър е подсъдим с тримата екс директори на СДОТО.