Софийската градска прокуратура разследва длъжностно присвояване по проекта "АЕЦ "Белене", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Присвояването е в особено големи размери - 18 млн. евро, и е особено тежък случай, се казва още в съобщението. Обвинението събира и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. Делото е възложено на Следствения отдел при Градската прокуратура.

Кабинетът на Борисов и служебният кабинет на Марин Райков са правили плащания по проекта "Белене" въпреки решенията на Народното събрание и Министерския съвет и отново на парламента, обяви на пресконференция Мария Капон.

Повече информация ще бъде съобщена след повдигането на съответните обвинение заради интересите на разследването и следствената тайна.

Досъдебното производство е образувано след оповестени данни на пресконференция от председателя на Единната народна партия Мария Капон и от Иван Иванов от "Демократи за силна България". Според данните са извършени плащания за консултантски услуги по проекта "АЕЦ "Белене" в общ размер 7,5 млн. лв., като преводите са след решението на Народното събрание за спиране на проекта "Белене".

Три фактури за 7.5 милиона лева показват, че и след замразяването на проекта АЕЦ Белене, не са прекратени финансовите взаимоотношения между НЕК и консултанта "Worley Parsons".

„Да, имаме информация, че е направено плащане по тях , искаме обаче конкретната проверка от прокуратурата. За мен е несериозно над 7.5 милиона да бъдат превеждани в последната година. А една от фактурите - за 4 милиона е от последния ден на служебния кабинет”, обясни Мария Капон.

„Като министър не съм разрешавал каквито и да било плащания по „Белене”. Предполагам, че е възможно да не поискат санкция, да го направят на своя глава, за това ще понесат своята отговорност”, добави пред bTV Добрев.

Фактурите, изнесени днес, не показват за какво са предназначени огромните суми. „Както виждате, че е написано единствено за нормален труди нормални разходи. Аз питам къде в нормативните документи е описано какво означава нормален труд, кога е положен той, кога са направени тези разходи. Всъщност се нарушава Конституцията. Защото има 2 решения на НС за прекратяване на строежа на АЕЦ Белене”, допълва Иван Иванов.
 

Служебният кабинет - невинен

Малко по-късно медийният координатор на служебното правителство Ивет Добромирова изпрати съобщение до медиите, в което се казва: "Категорично заявявам от името на служебното правителство, че технологично е абсолютно невъзможно да бъде извършено подобно плащане. Служебното правителство не е сключвало никакви договори за АЕЦ "Белене", която информация потвърди преди време и пресслужбата на сегашното правителство."

Одобрението и подобни плащания имат строго фиксирана процедура, която минава през различни нива на одобрение. На практика, ако фактурата е издадена на 29 май, както се твърди, е невъзможно плащането да бъде извършено в мандата на служебното правителство, пояснява Добромирова. По думите й процедурата по одобрение на подобни документи отнема повече от няколко часа, колкото реално е имал този кабинет в този ден. "Да не забравяме, че това е денят, в който официално встъпи в длъжност новото правителство", завършва тя.

Реакция и от ГЕРБ

Своевременно и икономическият министър в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев изпрати изявление, в което заявява, че не е разрешавал каквито и да било плащания по ,,Белене‘‘.

След решението на Народното събрание за спиране на проекта ,,Белене‘‘ не съм разрешавал каквито и да било плащания по този проект. Той бе спрян от правителството на ГЕРБ през месец март 2012 г. на първия министерски съвет, на който аз участвах в качеството ми на министър на икономиката, енергетиката и туризма, коментира Добрев. По този проект към момента на спирането му бяха платени близо милиард и половина лева. Основният въпрос върху, който трябва да се съсредоточат от Инициативния комитет против Белене е това каква е позицията на сегашното правителство по този доказано ненужен и абсолютно финансово непоносим за страната ни проект.

Икономическото министерство също зае позиция по казуса. от МИЕ заявиха в съобщение до медиите, че съдействат "изцяло на разследващите органи за установяване на обстоятелствата по тази изключително чувствителна тема. В интерес на нормалното протичане на разследването на този етап не би могла да бъде оповестена допълнителна информация".

Принципната позиция на МИЕ е, че не следва да се извършват плащания по проект, който е спрян с решение на Народното събрание. По разпореждане на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев са предприети необходимите действия за недопускане на плащания по проекта, се казва още в съобщението.