Няма нищо политическо в едно престъпление за присвояване, извършено от длъжностно лице на висок пост.

Това обяви на брифинг говорителят на Военноокръжна прокуратура - София Елин Алексов, по повод процеса срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров.

По-рано днес Кирчо Киров беше осъден на първа инстанция на 10 години затвор и конфискация на половината имущества по обвинение на присвояване на близо пет милиона лева от бюджета на службата, като за целта съставил близо хиляда фалшиви документа.

„Процесът още в зародиш започна като политическа поръчка от Цветан Цветанов, разполагам с абсолютно достоверна информация, че върху съдията е оказан натиск от президентството. Това заяви пред bTV ген. Кирчо Киров. Той каза също, че се страхува за живота си. Присъдата ще бъде обжалвана, обяви адвокатът му.

"Направихме всичко необходимо по време на досъдебното производство да бъдат събрани и преценките абсолютно всички доказателства. Изследвахме всичко, касаещо предмета на доказване. Не сме отказали нито едно доказателствено искане. Всяко доказателство беше проверено многократно. Самият съдебен състав проведе много прецизно съдебно следствие, което продължи почти година и половина бяха събрани много сериозен обем доказателства, по време на съдебното следствие бяха спазени всички права на подсъдимия и спазени всички искания на защитата му", каза на свой ред Алексов.

Той обясни, че това, че делото продължило повече от година и половина било необходимо, защото се касае за изключително специфична дейност на разузнаването.

"Трябва да се преценява много внимателно кои от материалите имат отношение към предмета на доказване, за да се избегне разкриване на неща от кухнята на разузнаването. След тайно заседание на съда тази сутрин беше оповестена присъдата от 10 години лишаване от свобода, 15 години лишаване от заемане на държавна длъжност, конфискация на имуществото", добави той.

Алексов обясни, че няма законово изискване да се проследи какво е направил Киров с присвоените средства, достатъчно е да се докаже, че се е разпоредил с тях незаконосъобразно.

"В този смисъл беше издържана цялата доказателствена верига. Какво се случва с парите вече е предмет на дейност на Комисията на незаконно придобито имущество от извършени престъпления, която е сезирана и най-вероятно вече работи активно. Съдът възприе изцяло тезата на обвинителния акт", заяви той и добави, че за този вид престъпление 10 години лишаване от свобода е минимумът.

Той коментира, че подсъдимият може да си позволи инсинуации или препратки, тъй като го чака присъда. "Ген. Киров може да си позволи лукса с всякакви средства да се защитава пред съда и извън него. Бяхме в нормални отношения, но накрая вече чух от него, че от прокуратурата сме лоши хора", добави Алексов.