Софийска градска прокуратура протестира решението на Софийския градски съд (СГС) да пусне под гаранция от по 6000 лева депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Те считат определението на СГС за незаконосъобразно.

Двамата депутати бяха арестувани с обвинение за хулиганство при нахлуването им в театралната академия в нощта на местните избори - 25 октомври.

Според Софийската прокуратура доказателствата сочат, че двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. За тези престъпления е предвидено наказание лишаване от свобода. Доказана е не хипотетична, а реална опасност лидерът на "Атака" и неговият заместник да извършат друго престъпление, изтъкват от СГП.

На Чуколов и Сидеров бяха повдигнати обвинения за хулиганство и те бяха отведени с белезници. Желанието на прокуратурата беше двама да останат в ареста за 72 часа, а след това – и за постоянно. Съдът обаче ги пусна под гаранция след среднощно заседание с аргумента, че няма опасност да се  укрият или да извършат ново престъпление.

Според прокуратурата обаче има „реална опасност” Сидеров и Чуколов да извършат друго престъпление.